Onze prachtige moestuin

Bijna het hele jaarrond werken we in de moestuin van IVN. Zo’n grote tuin verdient een hoop liefde en aandacht, en bovendien veel vakkennis! Gert Reijnen is moestuinvrijwilligers van het eerste uur op de campus en blikt terug op het afgelopen groeiseizoen. Wat kunnen we daaruit leren voor 2023?

Onder begeleiding van Tonny hebben enkele medewerkers en vrijwilligers van de campus in de tuin gewerkt. Het is lastig om continuïteit te brengen in de werkzaamheden. In sommige perioden hoeft feitelijk weinig te gebeuren. Vervolgens komt dan een periode met veel werk in de moestuin. Het werk in deze drukke periode moeten we dus goed afstemmen met het andere werk op de campus.

Het idee om kinderen, die bij IVN op natuurkamp zijn, mee te laten werken in de moestuin, is moeilijk in de praktijk te brengen. Opname van dit werk in programma van IVN is niet gelukt. Wel lukt het ad hoc een enkele keer om bijvoorbeeld kinderen groenten te laten oogsten voor in de soep.

Elk jaar is anders voor een groentetuin. De zomer van 2022 was super warm en droog. We hebben in 2021 voor het eerst kalk gestrooid. We werkten al met groenbemesters phaecelia, lupine en winterrogge. Na een bodemtest met als uitslag “te weinig voeding in bodem” hebben we gewerkt met organische mestkorrels, alleen dicht bij de gewassen. Het idee is onkruid niet bemesten.

Welk onkruid hebben we zoal in de tuin? Smeerwortel is nog op veel plekken aanwezig. Zuring, akkerdistel en kruipende boterbloem zijn al sterk afgenomen. De kruipende boterbloem wijst op een vochtige bodem. In 2022 hebben we weinig water gegeven, ondanks de zeer droge zomer. Plantjes uit kwekerij hebben we alleen besproeid nadat we ze in de grond hadden gezet en verder niet of nauwelijks.

We zijn gaan werken met bakken van 75 cm breed en ruime tussenpaden van 50 cm. Deze maten komen uit een IVN-cursus. De bedoeling is dat je over de bak heen staat met aan weerskanten een been en met de hand onkruid wiedt. Onze medewerkers schoffelen liever. Onkruid wieden we nu vanaf twee kanten. Andere voordelen van de bakken zijn: niet belopen bodem, hoger bodemniveau houdt percelen droog, werken op rijen met meer tussenruimte is niet nodig. Dus minder ruimte en licht over voor onkruid.

Dit jaar hebben we gepoot, geoogst en lekker gegeten van: aardappelen, courgettes, rabarber, pompoenen, zomerboerenkool, spitskool, prei, uien, bieten, snijbiet, suikermais, stokbonen en diverse kruiden, zoals munt, lavas, peterselie, snijselderij en bieslook. En niet te vergeten de bramen en frambozen, appels, pruimen, mispels, kersen en walnoten uit de boomgaard. De oogst had duidelijk te lijden onder de warmte en de droogte.

We leren onze moestuin steeds beter kennen en genieten van het werk en de opbrengst!