Snoeiinstructie

Snoeibeurt voor de fruitbomen

Tussen de moestuin en boerderij is een fruitboomgaard. IVN plantte die boomgaard in 2016 aan. Inmiddels zijn de bomen flink gegroeid en is het hoog tijd voor een snoeibeurt.

Bij het snoeien van fruitbomen komt best veel kennis kijken, wil je dat goed doen. Wat moet of kan er weggehaald? Hoeveel knoppen moeten er aan een gesnoeide tak blijven zitten? Wanneer snoei je welk soort fruitbomen? Allemaal kennis, die nodig is voor grotere vruchten en een kleinere kans op ziekten, zoals schimmel.

We deden een oproep in ons netwerk voor een fruitboomkenner en Hans van Eekelen bood zich aan. Afgelopen week deed hij onze medewerkers voor hoe je appel- en perenbomen snoeit. Door het snoeien ontstaat een wond, die in de winter niet snel heelt. Omdat in januari en februari geen schimmelsporen van de loodglansziekte in de lucht zitten, kunnen appel- en perenbomen toch dan het beste worden gesnoeid. De jonge pruimen- en kersenbomen moeten nog een paar maanden wachten op hun snoeibeurt. De oude pruimen snoeien we zelfs pas in de zomer. Je moet het allemaal maar weten. En dankzij Hans weten we er nu al best wat van. Het wachten is nu op een prachtige bloesem en een rijke oogst.

Snoei-instructie