Logeerhuis van Sint Nicolaas ontvangt 20.000ste bezoeker

Vers van de Perspiet:

Voor het 12de jaar achtereen vindt het Logeerhuis van Sint Nicolaas plaats in Apeldoorn tijdens het weekend na de landelijke intocht. Zo’n 2.000 kinderen kunnen hier hun hart ophalen en in sinterklaassfeer komen met allerlei activiteiten in en rondom Het Woldhuis. Het Logeerhuis startte in 2008 en ontving op zondag 24 november zijn 20.000ste bezoeker.

Fay van 4 kwam samen met haar moeder naar het Logeerhuis. “Het allerleukste was Sinterklaas. En de pepernoten!” Voor deze 20.000ste bezoekers waren er naast cadeautjes vrijkaarten voor de volgende editie in 2020.

Inmiddels is het een traditie geworden dat de Sint en zijn gevolg de week na de de landelijke intocht het hele weekend gastvrij worden ontvangen in Het Logeerhuis. Kinderen en ouders worden warm ontvangen in het pietencafé en er is een uitgebreid buitenprogramma dat gratis toegankelijk is. Sinds 2008 ontvangt Het Logeerhuis van Sint Nicolaas per dag zo’n 1500 bezoekers en in het hele weekend volgen 2200 mensen een rondleiding.

Jeugdwerk Het Logeerhuis startte in 2008 vanuit het Christelijk Jeugdwerk Apeldoorn, dat de oorsprong van het Sint Nicolaasfeest weer onder de aandacht wilde brengen. De bisschop doet bij veel kinderen het hart sneller kloppen, maar te veel mensen weten niet meer wat de basis van het kinderfeest is: geven. Daarom sloeg CJA de handen ineen met de Stichting Staf & Mijter, die al jaren grote Sint Nicolaasfeesten organiseerde. Een belangrijk uitgangspunt is de deelname van jongeren, die zich belangeloos inzetten bij de uitvoering van Het Logeerhuis van Sint Nicolaas.

Logeerhuis Academy De eerste editie van Het Logeerhuis in 2008 was een onverwacht succes, het tweede jaar werd een nog groter succes en twaalf jaar na de start is er sprake van indrukwekkende cijfers: meer dan 180 enthousiaste vrijwilligers, van wie een groot deel jonger dan 18 jaar, ontvangen tijdens het weekend 2200 kinderen in Het Logeerhuis en nog veel meer ouders en kinderen op het buitenterrein. Er gaat een heel jaar voorbereiding vooraf aan het evenement. Zo kregen de nieuwe vrijwilligers een degelijke training tijdens de Logeerhuis Academy op 10 november.

Ouders en kinderen Voor kinderen, ouders en grootouders is een bezoek aan Het Logeerhuis van Sint Nicolaas een unieke beleving. In een feestelijke en gemoedelijke sfeer komen ze heel dichtbij de Sint en zijn pieten. Ze bereiden samen pepernoten, ze leren hoe ze op een dak moeten klimmen, ze kunnen handtekeningen scoren van hun favoriete pieten … Daardoor krijgt het Sint Nicolaasfeest weer zijn traditionele betekenis van een kinderfeest waarin geven centraal staat.