Nagenieten van het Woudhuis congres en festival
20 september, wat een mooie dag! De zon scheen, iedereen was goedlachs, een sterk congresprogramma op een prachtlocatie in het hart van Landgoed Woudhuis in Apeldoorn. Met ruim 150 deelnemers, 15 sprekers, 10 vrijwilligers en 1 wethouder hebben wij op een bijzondere manier de opening van Campus Woudhuis beleefd. Een korte terugblik om nog even na te genieten.
Aftrap in de kapschuur
We trapten af met een plenaire opening in de kapschuur. Daar spraken Jan te Loeke, regiodirecteur van ’s-Heerenloo en voorzitter van Landgoedcoöperatie Woudhuis, en Jaap Berends samen met Thijs van Gennip over het belang van inclusief werkgeverschap. Speciale aandacht ging uit naar de fototentoonstelling van Thijs, die niet alleen werkzaam is in de groenploeg van de campus, maar ook verdienstelijk fotografeert en landgoed Woudhuis op een prachtige manier heeft vastgelegd.
Workshops over inclusief werkgeven, natuur en gezondheid
Met vijf workshops over de impact van Campus Woudhuis op de parallelle arbeidsmarkt, dagbesteding in bedrijven in plaats van in zorginstellingen (werk je uit de zorg), ervaringsdeskundigheid als sleutel tot succesvolle participatie, de do’s en dont’s van inclusief werkgever- en werknemerschap en natuur en gezondheid was er voor ieder wat wils in het vernieuwde IVN-Woldhuis en de authentieke boerderij van de campus.
Na het congres sprak Jelle de Jong, algemeen directeur van IVN, over de rol die natuureducatie op het Woldhuis vervult in het landelijke werk van IVN. Ook zei hij uit te kijken naar een nauwe samenwerking van IVN in Campus Woudhuis in het hart van het landgoed.
Wethouder Wim Willems:
Campus Woudhuis voldoet aan onze strategische doelen
Daarna opende wethouder Wim Willems officieel het vernieuwde IVN-Woldhuis en Campus Woudhuis. In zijn toespraak zei hij:
Als Gemeente Apeldoorn hebben we ons vorig jaar een aantal strategische doelen gesteld. En met strategische doelen bedoelen we dan in dit geval dat zij een soort rode draad zijn bij alles wat we doen, dat zij een stip op de horizon vormen. Dat zijn Duurzaamheid, Apeldoorn als gezinsstad, De Ondernemende stad en Toeristisch Toplandschap. Aangevuld met het uitgangspunt dat iedere inwoner van Apeldoorn meetelt en mee moet kunnen doen. En laat het Woudhuis nu voldoen aan zo ongeveer al deze strategische doelen en dit uitgangspunt!
Natuurbescherming, natuureducatie, recreatie, arbeidsmarktbegeleiding, bedrijvigheid, duurzame bouw, zij vinden hier allemaal plaats. Met als kers op de taart dat een historische plek voor Apeldoorn nieuw leven wordt ingeblazen. Het Woudhuis is weer wakker gekust, zogezegd.
En wat ik dan extra mooi vind, is dat dit met vereende krachten gebeurt. IVN, ’s Heeren Loo, De Onderwijsspecialisten en Natuurmonumenten hebben hier samen hun schouders onder gezet. De provincie en de gemeente hebben dit geweldige initiatief met liefde en geld ondersteund.’
Hapje, drankje, muziek en kunst
Het team van het IVN-Woldhuis onder leiding van Thijs Schoemaker zorgde voor de inwendige mens met een barbecue en buffet, die in de lijn van duurzaamheid biologisch en voor een groot deel vegetarisch waren. Onder het genot van live muziek van Campus-stagiair Gijs te Winkel en zijn partner, samen Stanley Price en Peggy Sue, was er ruimte om informeel met elkaar van gedachten te wisselen, te genieten van de omgeving en van het lekkere eten.
Het feest verplaatste vervolgens naar de boerderij. Daar heette Ruby Beltman van Campus Woudhuis iedereen welkom, en blikten de gebroeders Harmsen, voormalige bewoners van de boerderij, kort terug op de historie van de boerderij.
Extra feest was het voor de mannen van de groenploeg: zij kregen deze avond hun nieuwe werkkleding gepresenteerd door hun voorman Mark Tijhuis.
Tot slot was het tijd voor de onthulling van de schildering van de Beeldbazen op de deeldeuren. Met deze nieuwe aanblik worden in de toekomst ongetwijfeld meer mensen naar het hart van Landgoed Woudhuis getrokken.
Wij bedanken iedereen voor de aanwezigheid en bijdrage aan deze prachtige dag en graag tot ziens!